vrijdag 6 juli 2012

Van De Standaard: "Politici vallen digicorder aan"

Nieuw decreet kan tv duurder maken
Auteur: Dominique Deckmyn, Maarten Goethals

BRUSSEL - De oorlog tussen zenders en distributeurs over uitgesteld kijken laait weer op. Een ontwerpdecreet geeft de zenders meer macht, maar is nog niet voorbij het parlement. Als Belgacom en Telenet uitgesteld tv-kijken willen aanbieden, moeten ze daarvoor de toestemming vragen aan de zenders.

Dat is de opzet van het nieuwe voorstel-decreet van de Vlaamse meerderheidspartijen. Het decreet stelt dat distributeurs zoals Telenet en Belgacom niet mogen raken aan de ‘lineaire programma's' van de zenders. Willen ze nieuwe ‘functionaliteit' aanbieden rond die lineaire programma's — lees: uitgesteld kijken — dan hebben ze voorafgaande toestemming van de omroepen nodig. Het zijn de zenders die dat principe eenstemmig aan de politici hebben voorgelegd. Niet alleen de grote commerciële zenders: ook de regionale stations en de VRT staan erachter. Maar verschillende politici, ook binnen de meerderheid, vrezen dat het decreet in het nadeel van de kijker uitvalt. Bart Caron (Groen) waarschuwt dat die misschien meer zal moeten betalen voor uitgesteld kijken. Ook Wilfried Vandaele (N-VA) en Veli Yüksel (CD&V) uiten daarover hun bezorgdheid. ‘De meerderheid danst naar de pijpen van Christian Van Thillo', aldus nog Caron.

De jongste dagen werd het voortouw inderdaad genomen door Van Thillo, topman van De Persgroep, dat vijftig procent bezit van de VMMa, de moedermaatschappij van VTM. Al maanden woedt er een conflict tussen VTM en Telenet. De onderhandelingen tussen beide over de rechten die Telenet aan VTM moet betalen, zitten muurvast. Sinds april wordt het conflict ook in de media uitgevochten. Toen kantte Christian Van Thillo zich publiekelijk tegen uitgesteld kijken en de mogelijkheid die kijkers hebben om reclameblokken door te spoelen. ‘De distributeur verhuurt of verkoopt een apparaat waarmee de consument een formidabele gebruikservaring krijgt, maar waar de zender geen toelating voor heeft gegeven en geen euro voor ontvangt', zei Van Thillo toen over de digicorder. De Persgroep lanceerde het idee van een rondetafelgesprek tussen zenders en distributeurs. Dat gesprek is er nog niet gekomen. En bij de zenders groeit de frustratie over de starre houding van Telenet. Een ander twistpunt is de verdeling van de auteursrechten die Telenet heft op zijn tv-abonnementen. De zenders vinden dat de opbrengst onduidelijk wordt verdeeld. ‘Maandag heeft VMMa een aantal mensen uit de politiek bewerkt, en op dinsdag ook het kabinet van Lieten', zegt een lid van de Mediacommissie.

Woensdagmorgen stuurde de SP.A erop aan om het voorstel diezelfde dag nog door het Vlaams Parlement te jagen, als amendement op het Mediadecreet. Dat botste op verzet van coalitiepartners CD&V en N-VA. Wilfried Vandaele (N-VA) voelde zich ‘in snelheid gepakt' door het SP.A-voorstel. Uiteindelijk werd beslist om de kwestie in de komende dagen in een nieuw decreet te gieten, zodat er tijd was voor overleg met de sector. Maar woensdagavond volgde een nieuwe stroomversnelling: het ontwerpdecreet werd nog diezelfde avond ingediend.

Zwaard van Damocles
Over het ontwerpdecreet zal nu eerst een advies worden gevraagd aan de Raad van State en aan de SARC (Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media). Het nieuwe decreet zal dan ook ten vroegste in oktober worden behandeld. Dat betekent dat Telenet de zomer ingaat met een zwaard van Damocles boven het hoofd. Als Telenet niet tot een akkoord komt met VTM over de uitzendrechten en tot een bevredigende regeling voor uitgesteld kijken met de andere zenders, dan kunnen de zenders straks het uitgesteld kijken blokkeren — en alle eventuele nieuwe diensten die Telenet zou lanceren.

Dat vooral de SP.A zo zijn schouders achter het voorstel van de zenders zet, heeft verschillende oorzaken. Mediaminister Ingrid Lieten (SP.A) heeft de openbare zender vorig jaar extra middelen gegeven, en moet nu ook de commerciële zenders wat gunnen. Maar ook een groeiende antipathie onder politici tegen Telenet speelt een rol. ‘In de ogen van de SP.A is Telenet de oorzaak van het probleem', zegt een lid van de Mediacommissie. Bij een SP.A-topper klinkt het: ‘We komen liever op voor de belangen van de Vlaamse en Belgische zenders, zelfs al zijn dat niet bepaald kleine jongens, dan dat we de belangen verdedigen van buitenlandse bedrijven.' Een sneer naar de Amerikaanse aandeelhouders van Telenet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten